Commissies
-
Onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport (NOC*NSF)
-
Onderzoekscommissie Oosting II (ministerie V&J)
-
Commissie Slotactie (RK Kerk)
-
Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking (Teeven-deal) (ministerie V&J)
-
Onderzoekscommissie Strafrechtelijke beslissingen Openbaar Ministerie n.a.v. de zaak Bart van U. (OM)
-
Voormalig Onderzoekscommissie Seksueel misbruik van minderjarigen in de RK Kerk (RK Kerk)
-
Onderzoekscommissie Intern functioneren NZa (ministerie VWS)
-
Commissie Hulp, erkenning en genoegdoening voor geweld tegen minderjarigen in de RK Kerk (RK Kerk)
-
Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal (ministerie Financiën en DNB)
-
Adviescommissie Opperbevelhebberschap (ministerie Defensie)
Onderzoekscommissie Seksuele intimidatie en misbruik in de sport
Opdrachtgever: NOC*NSF
17 februari 2017 – 9 januari 2018
Interim planner, coördinator & procesbewaker
Het bestuur van NOC*NSF heeft de Onderzoekscommissie gevraagd, onderzoek te doen met als doel een beeld te krijgen van de aard en omvang van seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Het onderzoek moet daarnaast concrete adviezen opleveren voor sportorganisaties en andere betrokken partijen over de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met het onderzoek wordt slachtoffers uit het verleden alsnog de gelegenheid geboden om hun verhaal te doen. Zij kunnen daarbij ook in contact komen met adequate hulpverlening en met straf- of tuchtrechtelijke ketens voor de mogelijke vervolging van de daders. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de hulp en ondersteuning door Slachtofferhulp Nederland.
Onderzoekscommissie Oosting II
Opdrachtgever: ministerie van Veiligheid en Justitie
25 januari 2016 – 22 juni 2016
Interim planner, coördinator & procesbewaker
De Onderzoekscommissie (voorzitter Marten Oosting) heeft de opdracht gekregen het volgende te onderzoeken:
In het verlengde van de werkzaamheden van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking nader onderzoek doen naar de reconstructie van de feiten in 2014 en 2015 met betrekking tot de ontnemingsschikking in 2001. Zo volledig mogelijk feitelijk beeld van deze reconstructie, met name waar het betreft de verlening van de opdracht daartoe en de informatieverstrekking over de activiteiten ter uitvoering daarvan.
Commissie Slotactie
Opdrachtgever: Rooms Katholieke Kerk
1 april 2015 – 1 juli 2016
Interim planner & coördinator
Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking (Teeven-deal)
Opdrachtgever: ministerie van Veiligheid en Justitie
1 juni 2015 – 6 januari 2016
Interim planner, coördinator & procesbewaker
De Onderzoekscommissie (voorzitter Marten Oosting) heeft de opdracht gekregen het volgende te onderzoeken:
- de schikkingsovereenkomst die is gesloten tussen het Openbaar Ministerie en Cees H. met betrekking tot de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel;
- de informatie die over deze schikking al dan niet beschikbaar was of is geweest bij de opeenvolgende bewindslieden, het Openbaar Ministerie en het ministerie van (Veiligheid en) Justitie, een en ander in de periode 1993-2015;
- de informatieverstrekking aan de Tweede Kamer;
- het mogelijk lekken van of op andere wijzen bekendheid geven aan informatie over de schikkingsovereenkomst of de afwikkeling daarvan.
Wat betreft het eerste onderdeel wordt aan de Onderzoekscommissie een oordeel gevraagd over de totstandkoming van de schikkingsovereenkomst in de ruimste zin, de opbouw van het bedrag, de afwikkeling van de overeenkomst, de instemming en de informatiepositie van het College van procureurs-generaal en de afstemming met de Belastingdienst, een en ander in het licht van het destijds geldende wettelijke kader. Ook wordt de Onderzoekscommissie verzocht, de door haar geconstateerde gebeurtenissen te toetsen aan het thans geldende wettelijke kader en de huidige praktijk en daarover zo nodig aanbevelingen te doen.
Onderzoekscommissie Strafrechtelijke beslissingen Openbaar Ministerie n.a.v. de zaak Bart van U.
Opdrachtgever: College van Procureurs-Generaal
26 februari – 23 juli 2015
Interim planner, coördinator & procesbewaker
Op 12 januari 2015 is Bart van U. aangehouden als verdachte van moord op zijn zus. Nadat bij de verdachte DNA was afgenomen en zijn profiel was verwerkt in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is een match tot stand gekomen met sporen die zijn aangetroffen na de moord dan wel doodslag op oud-minister Els Borst.
Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat grondig en breed moet worden onderzocht wat er de afgelopen jaren rondom de persoon van verdachte Bart van U. is gebeurd en daarom heeft het College van Procureurs-Generaal een brede, onafhankelijke Onderzoekscommissie ingesteld onder voorzitterschap van Rein Jan Hoekstra.
Onderzoeksvragen:
- Hoe gaat het OM om met de bepalingen uit de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden, in het bijzonder in genoemde strafzaak;
- Hoe gaan politie en OM om met door een Gerechtshof uitgesproken (tussentijdse) bevelen, in het bijzonder met het bevel gevangenneming in genoemde zaak;
- Hoe zijn politie en OM omgegaan met de diverse signalen dat de verdachte Bart van U. een gevaar vormde voor de samenleving.
Voormalig Onderzoekscommissie seksueel misbruik van minderjarigen in de RK Kerk
Opdrachtgever: Rooms Katholieke Kerk
1 februari 2015 – 1 juli 2016
Interim coördinator overbrenging archief
In 2010 is Wim Deetman gevraagd een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de omvang, aard en gevolgen van seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk. Tevens naar de wijze waarop kerkelijke bestuurders zijn omgegaan met dit misbruik door priesters, geestelijken en religieuzen aan wiens zorg vanaf 1945 tienduizenden jongens en meisjes waren toevertrouwd.
In december 2011 is het rapport gepubliceerd. Een van de conclusies is dat er enkele tienduizenden slachtoffers in Nederland zijn. De reacties op het rapport dreunden lang na en zorgden voor nieuwe vragen, met name naar de positie van meisjes. In 2013 heeft een vervolgonderzoek plaatsgevonden betrekking hebbende op het misbruik van meisjes.
Ook bleek dat naast het seksueel misbruik psychisch en lichamelijk geweld te hebben plaatsgevonden. De Onderzoekscommissie hulp, erkenning en genoegdoening voor geweld tegen minderjarigen in de Room-Katholieke Kerk heeft dit onderzocht.
Na de afronding van de drie Onderzoekscommissies is nu de tijd aangebroken het omvangrijke opgebouwde archief over te dragen aan de juiste instantie(s).
Onderzoekscommissie Intern functioneren NZa
Opdrachtgever: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport
22 April – 1 oktober 2014
Interim organisator, planner & procesbewaker
De Onderzoekscommissie, voorzitter Hans Borstlap, heeft tot taak onderzoek te verrichten naar het interne functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met betrekking tot:
- de handelwijze van de NZa t.a.v. een voormalige medewerker van de NZa en de daarmee verband houdende werksfeer binnen de NZa;
- het borgen van de ICT-veiligheid en de vertrouwelijkheid van dossiers bij de NZa alsmede de beoordeling van de inmiddels door de NZa genomen maatregelen;
- het aan de hand van de casus Marktscan medisch specialistische zorg 2012 en het toekennen van extra financiële ruimte aan het Oogziekenhuis Rotterdam in 2011 en 2012, beoordelen van de systeemrelatie tussen de NZa en het ministerie van VWS, tegen de achtergrond van het geldende (wettelijke) kader van de Wet marktordening gezondheidszorg, de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en het Informatiestatuut VWS-NZa. Dit in aanvulling op de reeds lopende evaluatie van de NZa op basis van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen.
Commissie Hulp, erkenning en genoegdoening voor geweld tegen minderjarigen in de RK Kerk
Opdrachtgever: de Rooms-Katholieke Kerk
10 februari 2014 – 1 februari 2015
Interim organisator, planner, procesbewaker & researcher
Het op 11 maart 2013 verschenen rapport van Wim Deetman over seksueel misbruik en geweld onder meisjes in de Rooms-Katholieke Kerk bevat de aanbeveling een regeling te treffen voor de behandeling van geweldklachten. De regeling heeft betrekking op alle melders (vrouwen en mannen) over – fysiek en psychisch – geweld die zich bij het Meldpunt Seksueel Misbruik Rooms-Katholieke Kerk en/of bij de commissie Deetman hebben gemeld.
De onafhankelijke Commissie Hulp, erkenning en genoegdoening voor geweld tegen minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk voert deze regeling uit.
Deze regeling voorziet in het aanbieden van hulp, het erkennen van het aangedane leed en het bieden van genoegdoening in de vorm van een spijtbetuiging en excuses alsmede het vaststellen van een financiële tegemoetkoming.
Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal
Opdrachtgevers: ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank
13 mei 2013 – 15 februari 2014
Interim organisator & planner
De Evaluatiecommissie, voorzitters Rein Jan Hoekstra en Jean Frijns, heeft de opdracht gekregen het volgende te evalueren en hierover te rapporteren:
Hebben De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën, afzonderlijk van elkaar en in samenwerking, tijdig en toereikend gereageerd op informatie, signalen en ontwikkelingen in de financiële positie van SNS Reaal? Tevens de mate waarin er bij de goedkeuring voor de overname van Property Finance door SNS Reaal aandacht is besteed aan integriteitskwesties en de vraag of signalen over mogelijke misstanden bij Bouwfonds serieus zijn genomen, de organisatie en het functioneren van het risicobeheer binnen SNS Reaal en de mate van toezicht daarop door DNB.
Adviescommissie Opperbevelhebberschap
Opdrachtgever: ministerie van Defensie